Literatura

piosenka nie na temat (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd


pan poeta dzisiaj nic nie będzie jadł
strzepnie tylko dzień pomiędzy papiery
i niech sobie hula ponad oczy wiatr
poeta ostatnio rzadko bywa szczery

może właśnie depcze przedostatnią noc
albo błogosławi pojutrzejszy ranek
pan poeta po to ma czerwony nos
by na nim odszukać wieczory przegrane



poza tym u poety nic się nie dzieje
wodę przewracają w starym czajniku
na półce z gratami radośnie rdzewieje
klatka po puszczonym na wolność słowiku



pan poeta dzisiaj będzie tylko pił
zasiądzie do stołu z towarzyszką pustką
i będą milczeli ile w gardłach sił
na szczęście potłuką zakłamane lustro

zapomnienie spływa prosto w gardło-glok
i bez konserwantów i bez zbędnych szklanek
kiedy w to czerwone daje pstryczka los
bardziej jest poetą niźli sobiepanem

 


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
estel
estel 12 sierpnia 2008, 19:38
strzepnie, hę?
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 12 sierpnia 2008, 20:56
od trzepać nie trzepnąć?
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 12 sierpnia 2008, 20:57
ale strzepnie lepsiejsze:)))
ew
ew 12 sierpnia 2008, 23:54
strzepnie bardziej wymowne i większe pole do interpretacji :)
Marek Dunat
Marek Dunat 13 sierpnia 2008, 15:59
a mi trzecia strofka ogromnie synkopuje - szczególnie w pierwszej części. ogólnie słuszny wiersz. zaangażowany.
forres 14 sierpnia 2008, 11:09
jak widzę...zero zmian. ot klepanka na metry.

pozdrawiam z umiłowaniem.
przysłano: 12 sierpnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca