piosenka nie na temat

Grzesiek z nick-ąd


pan poeta dzisiaj nic nie będzie jadł
strzepnie tylko dzień pomiędzy papiery
i niech sobie hula ponad oczy wiatr
poeta ostatnio rzadko bywa szczery

może właśnie depcze przedostatnią noc
albo błogosławi pojutrzejszy ranek
pan poeta po to ma czerwony nos
by na nim odszukać wieczory przegrane



poza tym u poety nic się nie dzieje
wodę przewracają w starym czajniku
na półce z gratami radośnie rdzewieje
klatka po puszczonym na wolność słowiku



pan poeta dzisiaj będzie tylko pił
zasiądzie do stołu z towarzyszką pustką
i będą milczeli ile w gardłach sił
na szczęście potłuką zakłamane lustro

zapomnienie spływa prosto w gardło-glok
i bez konserwantów i bez zbędnych szklanek
kiedy w to czerwone daje pstryczka los
bardziej jest poetą niźli sobiepanem

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 2 głosy
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 12 sierpnia 2008
anonim
  • anonim
    forres
    jak widzę...zero zmian. ot klepanka na metry.

    pozdrawiam z umiłowaniem.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marek Dunat
    a mi trzecia strofka ogromnie synkopuje - szczególnie w pierwszej części. ogólnie słuszny wiersz. zaangażowany.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • ew
    strzepnie bardziej wymowne i większe pole do interpretacji :)

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    ale strzepnie lepsiejsze:)))

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    od trzepać nie trzepnąć?

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • estel
    strzepnie, hę?

    · Zgłoś · 16 lat temu