daleka

Kuba Nowakowski

szal z zimnej wiązki powietrza

lekko zakrywający blade

ale pełne dynamitu usta

stroniące od przelotnych

kontaktów z zaplutymi wargami

ulicznych wymiataczy

 

śmielsza niż wianuszek własnych dwórek

dumniejsza od historii rzymian

z czoła monolitem naprzeciw słońcu

i piersi spotkań namiotami

cała w rumieńcach i bladościach

 

nie uciekasz przed deszczem najlepszym

wizażystą napiętej skóry

 

raz jeden cię posmakowałem

kiedy mi szyi w chłodnej krypcie

nie poskąpiłaś

i ud przemarzłych nie cofnęłaś

 

raz jeden

Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski
Wiersz · 12 sierpnia 2008
anonim
  • anonim
    Panienka z okienka
    tak bardzo chciałabym się doszukać podwójnego sensu, że chyba robię to na siłę;)
    zgrabnie, ładnie, choć ja mówię nie, wolę bardziej egzystencjalne chyba;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • ew
    Sentymentalnie ale bez banałów, klimat muślinów i erotyczności, którą lekko elektryzujesz w poincie, nieosiąganie ładnie napisane.
    A czepię się dwórek , bo mi lepiej dworki brzmią - bardziej archaicznie, i bardziej stosownie do tego klimatu, choć obie wersje są poprawne, ja poczytam sobie to słowo w tej drugiej wersji.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    jakie dwururki ? pierwszych sześć wersów to szczytowe osiągnięcie lingwistyczne (spróbujcie to wymówić na wdechu - głośno, jednym zdaniem ). dla mnie brzmi jak wiązka epitetów pod adresem , wykrzyczana przez jakiegoś wygadanego oratora. reszta snuje sie spokojniej i zmierza do rozkosznego finału z nekrofilią w tle.
    no nie powiem mości domnulu - klimatycznie transylwanijski Twój wiersz. pełno sprzeczności wywołał we mnie. to chyba dobrze ? ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski
    rety, nieźle.... dzięki Anathema, za tą analizę...

    · Zgłoś · 16 lat
  • estel
    Czy nie chodziło czasem o "pełne" usta?
    Podoba mi się pewność panowania nad piórem, myślę też, że obecny tytuł jest o niebo bardziej wymowny od poprzedniego. Ciekawie, z męskiej perspektywy, a subtelnie.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    no to sru . na co czekać ?

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski
    no tak estel, teraz dopiero zobaczyłem! pełne miało być

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski
    może jakiś dobry opiekun mi to poprawi ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    forres
    pierwsza strofa zbyt nachalna , zbyt duszna....a dalej....
    a dalej z przyjemnością. ładne metafory. puenta z akcentem...jak lubię.
    pozdr.

    · Zgłoś · 16 lat