wy wróżycie

Grzesiek z nick-ąd

 z lotu wszystko wygląda
inaczej więc chyba lepiej
po zatwardziałych przesądach
cyganka biedę poklepie

karty czytane po burzy
gdzie dama król no i walet
rozdania nikt nie powtórzy
nawet najstarsi górale

fusy wylane z kąpielą
pienią się w starą bajkę
grzechy się same wybielą
indianie zapalą fajkę

na zgodę spękało lustro
na milion nieważnych znaczeń
z lotu wygląda bóstwo
lepiej bo jednak inaczej

 

Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 14 sierpnia 2008
anonim
  • Marcin Sierszyński
    Zaiste ciekawe. Można zasmakować treści i czuć posmak nawet po dłuższej chwili. Innymi słowy, kolokwialnie - pięknie! : )

    · Zgłoś · 16 lat
  • estel
    Świetnie korespondujące ze sobą pierwsze i ostatnie wersy z wyjaśniającym wszystko środkiem. Klimat jak u starej (albo młodszej) wróżbitki, z prawdą jednak jedną.
    Tytuł nasunął mi pomysł na wiersz "wy wrócicie", o tematyce iście wywrotowej. :)

    · Zgłoś · 16 lat
Usunięto 1 komentarz