Literatura

Chwila (wiersz)

Paweł "Brodi" Rogoziński


Zobaczyłem Cię
I cały świat zawirował.
Gdy się śmiałaś,
Cały świat śmiał się z Tobą
Gdy mówiłaś,
Potok Twych słów był niczym
Kojący szum wodospadu.
Pragnąłem więcej i więcej...
Patrząc w Twe oczy,
Nie mogłem oprzeć się wrażeniu,
Iż spadam w lazurową toń oceanu.
To było wspaniałe uczucie
I dlatego pragnąłem wciąż więcej i więcej.
Twoje włosy, Twoje usta i niesamowite oczy...
Piękne i głęboko niebieskie...
Wciąż mam Twój obraz przed oczyma,
Jakby to było wczoraj
I już wiedziałem...
Moje serce od teraz należeć będzie do Ciebie,
Choć wiem, żem niegodzien.
Ale czy i biedak nie wyciąga dłoni
I prosi o jałmużnę,
Choć wie, że jego dłoń zostanie odtrącona?
Ale czy nie ma nadziei?
Ma! I to ona każe mu
Tak z dnia na dzień oczekiwać chwili,
Gdy ktoś okaże mu serce...
Takim właśnie żebrakiem jestem ja
I wyciągam do Ciebie swą dłoń...
I proszę, i czekam
Na te słowa...
"...ja też..."

Dedicated to: Monika


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 22 września 1999

Inne teksty autora

Mgła
Paweł "Brodi" Rogoziński
Świat
Paweł "Brodi" Rogoziński
Przebudzenie
Paweł "Brodi" Rogoziński
Zaopiekuj się mną...
Paweł "Brodi" Rogoziński
Cisza
Paweł "Brodi" Rogoziński
Wyznanie
Paweł "Brodi" Rogoziński
Zrozumienie
Paweł "Brodi" Rogoziński
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca