Stare jest moje miasto,
ma siedem wieków i historię własną.
Ten średniowieczny słowiański gród,
zamieszkiwał książąt pomorskich ród.
Potem, przez czterwy wieki,
w niewoli Branderburgii był niestety.
Po wojnie z Niemcami wrócił do Polski,
i jest od tej pory dla nas bardzo swojski.
Lubię moje rodzinne miasto,
mimo że jest w nim trochę ciasno.
Wąskie ulice, domy niskie,
stare chodniki, ciasne wszystkie.
Ale gdy lato nadchodzi,
dużo zieleni się w nim rodzi.
Piękne jest wtedy moje miasto,
i już nie czuję, że jest mi ciasno.