cukrem się nie przejmuj
to życie ma patent na wypluwanie
wolnych rodników i zbyt śmiałych myśli
słodycz kiedy się skończy zostawi w testamencie
lepką łyżeczkę z wygrawerowaną sentencją
słodzić jest prawem miłości,
mieszać praktyką jej katów
cukrem się nie przejmuj
to życie ma patent na wypluwanie
wolnych rodników i zbyt śmiałych myśli
słodycz kiedy się skończy zostawi w testamencie
lepką łyżeczkę z wygrawerowaną sentencją
słodzić jest prawem miłości,
mieszać praktyką jej katów
pozdrawiam :)
"słodzić jest prawem miłości,
mieszać praktyką jej katów"
.... kursywę, czyli cytat. Powiedz skąd to wziąłeś, mam jednak nieodparte wrażenie, ze to Twoje
Słowa te są warte wszystkiego..
Przemyślane to wierszydło - to na plus.
Ale uważaj, bo: takie - bądź co bądź udane i efektowne w tym wierszu - jednoznaczne stwierdzenia potrafią uprościć świat. Niebezpieczne są takie sentencje w poezji, gdyż sprowadzają świat wiersza do prawd pozornie niepodważalnych.
Pozdrawiam!