Dziś popłyniemy białym ptakiem
w przestworza
które są nieznane
Ulotne myśli uciekają
przed tym
co spotka je nad ranem
Ty nagle budzisz się zmęczona
z głębiny nocy niepojętej
Zabijasz lęk zziębniętą kawą
poświatą szarą myjesz ręce
Dziś popłyniemy białym ptakiem
przez uczuć najdziwniejsze sploty
Umarłe myśli odlatują
w ostatnią drogę bez powrotu
Nad zrębem planet się unosisz
odległa
senna
niepojęta
Kiedy już zgasną światła rampy
czy będzie wolno mi pamiętać
wizualizacja. takie pokazanie wiersza tylko zakłóca jego odbiór- nic więcej . nie prosciej to edytować normalnie?
,,w przestworza
które są nieznane,, -- naciągane. ,, które są,, potrzebne do zachowania rytmu , nie pasujace jednak i niszczące pozory panowania nad tekstem.
jest w tekście pomysł i jest szansa na wiersz. trzeba tlko nad nim popracować.
Biały ptak to też bocian: bocian — szczęście domowe, pokój, przynosi dzieci, dobrym ludziom wrzuca do kominów złoto i inne klejnoty, nieprzyjaciel zła, symbol Chrystusa. W Rzymie poświęcony był Junonie - opiekunce ogniska domowego. Wg legend każą gromadnie wiarołomne samice. Symbolizuje jeszcze posłuszeństwo, miłość synowską, a nawet pychę, zarozumialstwo (ze względu na wysoko uniesiony dziób). Na dodatek związana jest z nim czujność, skoro sypia na jednej nodze „Pora dla winnic sadzenia najlepsza, gdy z wiosny rumieńcem biały przybywa ptak, ów postrach gadów oślizłych"
Jeszcze mógłby tu być łabędź, skoro płyniemy, bo to woda, a łabędzie po wodzie pływają. Są to posłannicy. "Lotos i biały łabędź — wschodni emblemat Zwiastowania, podobnie jak na Zachodzie lilia i gołębica."
"Łabędź jest symbolem piękna, doskonałości;mądrości, rozeznanii doskonałego; czystości; godności, szlachetności; samotności, wierności, wdzięku; muzyki, poezji; zimnej pychy; obupłciowości; zasady żeńskiej; płodności; zazdrości; śmierci, zmartwychwstania, (nie)śmiertelności, wieczności; obłoku, mgły, wiatru, śniegu, lata; związany jest z proroctwem, wieszczbą, czasem, przemijaniem, słońcem"
no i wiele, wiele innych. sporo tu ulotności, górnolotności, inwersji, które jednak w takim zestawieniu był zbyt często używane. przypomina mi "zawsze tam, gdzie ty" Lady Pank:
"Nie pytaj mnie o jutro - to za tysiąc lat
Płyniemy białą łódką w niezbadany czas".