Koryto, czyli piosenka i potem

Tommy Gun

 

I

Skleciłem, nie wiem kiedy

W szpalerach spójni lat

Nieświadom stęchłej schedy

Gdym w kubeł mordę kładł

 

Nie kubeł to, azali

Ten,formę stracił wszak

Gwałtownie, choć z oddali

Z koryta żłopię smak

 

Pstrą głowę zanurzyłem

Gdy ciąży - wyjmę w mig

Już włosy namaściłem

I trick się zmienia w tick

 

Refren I

Wpierdzielam z koryta

Ma dusza niemyta

Ciało żywcem lgnie

Gdzie sen

A żupan Kordiana

Przepasa sznur Chama

Chcę wspak pływać

Lecz do przodu

Brnę

 

II

Nielotem, niestojem w sojuszu

Kurhanem z naganem w kontuszu

Ja wtopię się - tu przestrzeń lita

I wara wam od koryta!

 

Refren II

Skopany po pupie

Gombrowicz mnie łupie

Witkacy pragębą

Stu szczęk

A pełnie się śmieję

Gdy nastrój łysieje

Rechotem pobudzi

Mój lęk

 

Solo

nie ma rymu ale rytm

malmsteem barock smaży

dylan pieje richards rze-

czy który nie gorszy

hendrix ich pogodził peace

paru innych kwili ach

pokłonów już garnę stuk

 

III

Kaszlę rapsod w poemacie

Epitafium zmyto

I gdy dziura jest w dogmacie

Wepchnę w nią koryto

 

Refren III (można stosować zamiennie z Refrenem I)

Wpierdzielam z koryta

Dusza niedomyta

Symuluje ból

X dusz

Napuszę się w sobie

(Nie)schemat przerobię

Popłaczę, pośmieję

No, cóż...

 

 

*      *        *

 

Już nie śpiewa koryto

Komu duszę umyto?

Kto prawicę ci poda

Bez rdzy?

Piosnka piękna w zamyśle

Po zbudzeniu zabłyśnie

A co dalej?

Kto słyszy?

Ja?

Ty?

Tommy Gun
Tommy Gun
Wiersz · 30 września 2008
anonim
  • Marek Dunat
    Tommy ? a czy Ty nie jesteś w stanie tych swoich tekstów wstawić jako podcasty z muzyką ?

    · Zgłoś · 16 lat
  • Tommy Gun
    pewnie dałoby radę, ale jakoś nie mam przekonania do formy podcastu.
    Jeżeli juz wstawiać coś dla ucha, to lepiej normalnie piosenkę, a nad tym pracuję.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    no !! i to jest cos . powodzenia Tommy !!

    · Zgłoś · 16 lat
  • estel
    To ma ambicje być zaprawdę dobrą piosenką. Zaśpiewaną poezją - też. Tym samym jestem za.

    · Zgłoś · 16 lat