Literatura

dialog przy liściu (wiersz)

Latte!

 

zmienił się klimat, zauważyłeś.
ta jesień przyszła znów zbyt wcześnie,
nie byłam na to gotowa .
tłuką się kasztany o parkowe aleje,
symultanicznie myśli o moją głowę.
mieliśmy być królami przestrzeni,
pamiętasz.

 

odkupujemy siebie
miedziakiem rzuconym niedbale.
jałmużną zbierzemy łachmany,
już nie złoci się jedwab pościeli,
światło nie lśni a wspaniałomyślność
gorzkim piołunem odbija.

ta jesień nie zmieści się w pucharze, więc

schowaj łyżeczkę i podwiń nogawki
trzeba ją najpierw udeptać.

przed zimą soki wydobyć,

co skrzydeł dodadzą

większych niż oranżada z puszki,

 

nic jeszcze nie straciliśmy i przestrzeń
weźmiemy w posiadanie, lecz najpierw
rozliczyć trzeba lato.


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
adamladzinski
adamladzinski 30 września 2008, 17:22
Wcięło mój komentarz !
jeszcze raz to samo w opisie, czyli,
...nie będę zgadywał czy to Twój tekst, czy Twój, zważywszy, że Latte jest stamtąd ( z Wenus )a Mandibura z Marsa, wyszła całkiem zgrabna opowieść o ....Ziemi, moje klimaty, jesienne klimaty....
urughai
urughai 1 pazdziernika 2008, 07:26
Faktury już z drzew spadają...


wspólny wiersz.........................to bezpański wiersz
tajemnica
tajemnica 1 pazdziernika 2008, 20:01
a ja się zachwyciłam. Poproszę o Wasz wspólny tomik z autografami. :)
Michał Domagalski
Michał Domagalski 1 pazdziernika 2008, 20:40
Podoba się. Jest dobrze.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 1 pazdziernika 2008, 20:47
Otóż to, ładnie napisany, bezpretensjonalnie i ambitnie. Brawo!
Latte
Latte 1 pazdziernika 2008, 20:53
Dziękujemy :)

postaramy się, żeby następny był jeszcze lepszy :)))


Uru ten wiersz nie jest bezpański... jest napisany przez Mandiburę i Latte:)
sens 3 pazdziernika 2008, 19:11
nie czuję tego tekstu - jest daleko od moich opłotków. jakaś próba obiektywizmu - na pewno za dużo potocznosci, myślenia nie swoim jezykiem, za szybko, za prosto. a to nie takie proste. pozdrawiam
przysłano: 30 września 2008 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca