ślimak winni-czek

Latte

 

wczorajsze ulice były takie opuszczone, zauważyłeś.
osierocone chodniki, nie słychać na nich odgłosów obcasów,
nie czuć zapachu perfum obcych kobiet. gotowały obiady,
a na twoim stole talerz nie podskakiwał z gorąca, nie śmiały się sztućce.
nie było po co wracać.

dzisiejsze pociągi jeździły szybciej, zupełnie odwrotnie niż zazwyczaj.
zapchane korytarze, tymi co mają cel i za mało czasu,
by żyć bliżej siebie. po drodze kilka mostów. można się schronić przed deszczem,
usnąć na wieczność, bliżej brzegu łatwiej będzie przekroczyć bramy Hadesu.
nie pozbywaj się drobnych, zostaw umarłym grosz wkupnego.

zima idzie. zastyga świat.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 9 głosów
Latte
Latte
Wiersz · 20 października 2008
anonim
  • gd
    Zastyga świat. Pięknie !

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Włochata Perła
    Jakbym czytała France Kawke, duszę się, mam suchoty, jest mi sucho, chce mi się pić.......NIE!

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Paweł Lewandowski

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Latte
    Marek obiecuje:) że kiedyś się uśmiechniesz:)

    Dzięki K:)

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Kuba Nowakowski
    rośniesz

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Marek Dunat
    kurcze ! ten permanentny nastrój autorki , nastrój smutku, poszukiwania i w rezultacie godzenia się z losem juz zaczyna mnie wkurzać ! ;) to sie staje zbyt przewidywalne Latte - przed przeczytaniem już wiem ,że bedzie smutno ! czy Ty nie mogłabyś raz z uśmiechem - jak kiedyś ? no proszę .

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Marcin Sierszyński
    Poruszył. To najważniejsze. Publikować.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • anonim
    tajemna
    Dla mnie druga strofka najlepsza, całość wyśmienita, przemawia do mnie.
    Ja zapomniałam już jak się pisze wiersze, ale Ty radzisz sobie bardzo dobrze :)

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    "to taka smutna historia..."

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • joan
    w tej formie bardziej Cie lubię:)

    no i temat przedni- choć smutny

    · Zgłoś · 15 lat temu