reszta jest milczeniem

Szluger

przytłacza mnie świadomość
pięciu milionów istnienia człowieka na ziemi
dwóch tysięcy lat chrześcijaństwa
dwudziestu lat solidarności
ciężar pamięci dziadka co pluł Niemcowi w twarz
obalonego systemu totalitarnego
bomby atomowej zrzuconej na Hiroszimę
dwóch polskich żyjących noblistów

nie mogę oddychać w muzeum woskowych figur
wszystkie wypolerowane na wysoki połysk a niektóre żywe
w ich ruchach gracja i perfekcja
w moich miernota pokolenia igrek

nie będzie dzisiaj prawdziwych poetów
za słabe mają plecy by wszystko na nich udźwignąć
Blaszany bębenek i Pieśń o Rolandzie
koło z Suzy i Wenus z Milo
Hieronima Boscha i Marcela Duchampa
Euklidesa Beethovena Karola Wielkiego
The Beatles Marylin Monroe i Charlesa Mansona

wypadałoby retorycznie stwierdzić
reszta jest milczeniem
jak mówi Hamlet


Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 13 głosów
Szluger
Szluger
Wiersz · 28 listopada 2000
anonim