boso, ale...

ataraksja

 

mój boże

nie mam woli rumienić się

gdy puszczasz latawce obietnic bez pokrycia

lub stosujesz mowę

pozornie zależną i dajesz bukiet z dmuchawców 

 

na cóż mi prężyć wyobraźnię

przywołując ku pomocy seksapil

gdy zrzucasz tak ochoczo spodenki

opierając wygodnie stopy

o podstawę piramidy potrzeb

 

dojrzałość przyszła sama

boli jak psujące się zęby

łupie w dziadowskim krzyżu

i sapie mięśniem piwnym

mocniej stawia na zysk niż na nogi

bo spryt nie pozwala równie często jak nogom

boleć dupie

 

pojutrze dokona liftingu wyobrażeń o sobie

zawsze znajdzie się jakaś gładsza skóra

w którą można ubrać złudzenia o woli mocy

i jeszcze raz nabożnie powtórzyć

all people are one

 

mój boże zmieniam wiarę

ataraksja
ataraksja
Wiersz · 5 listopada 2008
anonim
  • Latte
    Świetne Ata :)

    Ps.

    Do..:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    pierwsza tylko dobra pewnie ze względu na dmuchawce latawce..
    reszta wyśmienita..., a ta o dojrzałosci do zapisania na wieki wieków amen
    i coś mi nie do śmiechu:(

    · Zgłoś · 16 lat
  • Manekeane
    latawce obietnic bez pokrycia;
    piramida potrzeb oraz powtórzenie mój boże mi się nie podoba. Metafory zbyt wyolbrzymione i takie banalne.
    Wiersz zaczyna się właściwie od 3 strofy. Dla mnie.

    · Zgłoś · 16 lat
  • ono matopeja
    Ataraksjo ;)
    tak jak lubię
    i z humorem i z zadumą

    · Zgłoś · 16 lat
  • .
    'dupa' !
    zaskakujesz mnie coraz bardziej ;)))

    dla mnie ten 'mięsień piwny' trochę banalny

    · Zgłoś · 16 lat
  • ataraksja
    no nie ma tak, by zadowolić można było wszystkich :)
    manekean - bez przesady ;) wyolbrzymione?- co takiego? proszę o wskazanie. że metafory banalne? - wybacz, przy temacie tego wierszyka bardziej wyszukane byłby jak kwiatek przy kożuchu ;p

    dzięki Wszystkim za wypowiedzi "za" i "przeciw", i za głosy :)

    Latte - DO :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    ja tylko powiem coś o widzeniu świata w podziale płciowym ;) no i tyle . a co do metafor. hmm. zgodzę się troszkę z Manekeanem.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Ona
    ależ to się czyta :)
    by na końcu w pędzie się zatrzymać, krótko stwierdzając
    - 'mój boże zmieniam wiarę'

    Pozdrawiam:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • ataraksja
    o! a już myślałam, że nikt więcej pod tekstem nie zostawi śladu, że znalazł w nim coś na "tak" lub na "nie". dzięki Ona, że kultywujesz ginący już zwyczaj odwiedzania działów i odkurzania odchodzących pod naporem nowości wierszy :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • 3EYE
    oj, ten jest piękny, czuję wszystko co w nim napisałaś . piękny ^^

    · Zgłoś · 15 lat
Wszystkie komentarze