apokalipsa numer czternaście

Marek Dunat

a samochody jak kulawi ludzie pełzną korytarzami

dzielnicy szpitala umieralni. wydymiają

staruszki i starców na strychy do piwnic w kąt.

 

a szczury w panice uciekają przez noc i w dzień

 przez nie spać nie potrafi zastraszona zagłodzona.

miłości potrzebuje jak tlenu jak hełmu na głowę

tego miasta szpitala cmentarza.

 

a sklepy zeszmacone wypluwają tony croppów

levisów metek i każda z nich ma ślicznie rozwinięty

celulit i śliczne zielone pończoszki i czternaście

wiosen grubych jak uda modyfikowanych kurcząt kfc

 

a później już nocy nie było ni dnia ani żadnej rzeczy

pod rzęsą i tylko pachnąca kolorowa

wydmuszka

 

Marek Dunat
Marek Dunat
Wiersz · 9 listopada 2008
anonim
  • anonim
    Dorota Wieszaczewska
    pssst! hełmu, nie chełmu
    b. podoba mi się wydymianie

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    o boszzzz!

    · Zgłoś · 16 lat
  • Paweł Lewandowski
    bardzo średnie jak na opiekuna.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    a co Ty Anty myślałeś że każdy ksiądz to grzesznik, a opiekun to mistrz świata? ?? :D ja tylko piwem handluję . i nie denerwuj sie już - po prostu napisz fajny wiersz.

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    zieloneciele
    kurcze, trafne to.
    wiesz, początkowo drażniło mnie rozpoczynanie każdej ze strof od "a", teraz widzę, że to bardzo dużo daje. powoduje skojarzenia z opowieścią na jednym wdechu, byc może nawet takiej 14latki.
    fajnie użyte powtórzenia, nadają tempa.
    zmieniłabym jednakże w ostatniej strofie "ni" na "ani". niech już będzie konsekwentnie - po pierwsze, zbyt wyrazista ta stylizacja na kawałek z dekalogu, kiedy jest w tej formie - po kolejne.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski
    niom, dobre

    · Zgłoś · 16 lat
  • Latte
    dobre :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • annabell123
    No to taki real...

    · Zgłoś · 16 lat
  • estel
    Tu wrócę.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Michał Domagalski
    Marku, Marku... Jakoś bardzo średnio tym razem, chociaż są miejsca, o które się potknąłem. I za to podwyższam ocenę do bardzo powyżej średniej... (cokolwiek to znaczy - chociaż jak na opiekuna przystało powinienem wiedzieć)
    Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze