Literatura

Dziewczyna z Cierniowa Aureola (wiersz)

rafal reichert

 Dziewczyna w cierniowej aureoli,
swieta grzesznikow,
patronka ladacznic i cudzoloznikow,
opiekunka narkomanow i alkoholikow,
dewiantow i zlodziei,
bezboznikow i innowiercow,
przewodniczka tych bez litosci, wspolczucia i bolu.
Nie czuje bolu, kiedy jej cierniowa aureola
wbija sie w jej jasne wlosy.
Za brak czlowieczenstwa skazana przez
tlum wiernych, milosiernych,
wspolczujacych i bogobojnych.
Skazana na ludzkie potepienie
na smierc w ktorej nie bylo zycia
Opadla cierniowa aureola
koronujac dziewczyne na krolowa smierci
Zaczyna sie jej "droga krzyzowa".
Tlum umywajac rece skanduje
na snierc z nia na smierc.
A ona podnosi belke ludzkiego milosierdzia
i idzie przez cale dziesiec stacji
boskiego dekalogu.
Upada, podnosi sie,
lecz idzie dalej 
aby  wreszcie dokonalo sie.
Idzie pod gore kazan,
z ktorej slychac glos:
Blogoslawieni czystego serca
albowiem oni Boga ogladac beda
Blogoslawieni milosierni,
albowiem oni milosierdzia dostapia.
I wreszcie krzyk dokonalo sie.
Kamien za kamieniem
usypany kamienny grobowiec,
a nad nim cierniowa aureola,
ktora lud sklada jak zarzniete jagnie
na oltarzu  ku chwale ....


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 13 listopada 2008, 21:08
Literówki. ; /
fruźka
fruźka 14 listopada 2008, 21:02
zapis nie zachęca, wręcz męczy
Marek Dunat
Marek Dunat 14 listopada 2008, 23:02
zapis do niczego - męczący i odstraszający.
manieryczne powtarzanie wszystkich mozliwych zaimków.
literówki ( nawet będąc za granicą można ustawić sobie polskie znaki)
wyliczankowość i nadsłowie.
ocena - źle.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 16 listopada 2008, 08:04
Jak wyżej!
przysłano: 13 listopada 2008 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca