rachunek /zardzewiała/

Anna Nawrocka

 

 

 

wyrywa siwe włosy myśli
retrospektywnie przeglądając kadry
w poszukiwaniu straconego czasu
wstrzymując fizjologicznie narzucony
rytm między jedną a drugą kroplą
zardzewiała

reguluje brwi, poziom hormonów,
przemianę materii, sygnał telewizyjny
stosunki międzyludzkie
systematycznie dbając o linię
konserwuje ciało papilarnie zaciskając
pięści, usta do krwi

wyprostowana uśmiecha się
milionem prób wyuczonym grymasem
wszem i wobec, na przekór, pomimo
bezsłownie wystawiając gwiazdom
rachunek za usługi hydraulika,
płaski brzuch, kłucie w mostku
samotność

 

 

 

 

 

Anna Nawrocka
Anna Nawrocka
Wiersz · 20 listopada 2008
anonim
  • Anna Nawrocka
    napisany na konkurs
    temat: samotnośc

    forum: www.apogeumpoezji.jun.pl

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    I kolejny raz urzekłaś - wtedy klimatem, teraz puentą
    'bezsłownie wystawiając gwiazdom
    rachunek za usługi hydraulika,
    płaski brzuch, kłucie w mostku' - dla mnie perełka
    eh, gdyby gwiazdy chciały chociaż płacić...
    Szczerze, wyobrażam sobie nawet ten wiersz bez tych dwóch słów kursywą - to co wyrażają, czyta się po prostu w strofach. No ale to już niech Opiekunowie się wypowiedzą może...

    · Zgłoś · 15 lat
  • Anna Nawrocka
    jestem pewna, że za jakiś czas dojdę do wniosku, że masz rację :) teraz jestem na etapie "zawahanie"...
    zrumieniłam się kolejny raz

    · Zgłoś · 15 lat
  • Marek Dunat
    przekombinowałaś z tym tytułem . klamra kursywy - śliczna .

    · Zgłoś · 15 lat
  • Anna Nawrocka
    na innym forum zwrócono mi uwagę na słowo papilarnie, teraz po kolenym "czytaniu" i ja dochodzę do wniosku że wkradł mi słowotok nic nie wnoszący do wiersza...

    konserwuje ciało zaciskając pięści,
    usta do krwii

    tak jest lepiej

    · Zgłoś · 15 lat