synkretycznie

joanna michalczuk

rozluźnienie

ja będę chorą a ty będziesz diadą
dobrze do siebie pasujemy
najpierw zbudujemy świetność państwa
przywrócimy żyzność glebom później
zawiesisz mi ogrody pod sklepieniem
z brzmiącego potężnie kulistego ognia

będziesz bezkresem i ja będę bezkresem
ty będziesz różnicą a ja będę miejscem
rozsypiemy sieć dróg bitych
po których pójdą procesje
i nazwiemy je sumeryjskimi imionami
będziemy po nich biegać w szaleńczym amoku
po pijaku

stworzymy sobie wygodny świat
będzie piękny i silny podobny do ciebie

tylko byty matematyczne
przestaną nam pośredniczyć
i ulepimy z czasu chleb

ucztowanie

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 8 głosów
joanna michalczuk
joanna michalczuk
Wiersz · 26 listopada 2008
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ojapierdoczę!

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • pool
    ciekawy

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Jacek
    "będziesz bezkresem i ja będę bezkresem
    ty będziesz różnicą a ja będę miejscem" doskonały...moim skromnym zdaniem

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    a dla mnie nic tu nie. nie jest to jakieś beznadzieje, ale po prostu...no nic no. nie rusza.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Karol Ketzer
    ty będziesz różnicą a ja będę miejscem - to dało mi największego kopa poza tym nic dodać nic ująć

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • joanna michalczuk
    dziękóweczka :-)

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Marek Dunat
    wiesz kobieto kucająca- zrobiłaś kilka fajnych rzeczy . mianowicie . użyłaś bardzo inteligentnej klamry spinającej wiersz, świetnie posłużyłaś sie starożytnością , rewelacyjnie wykluczyłaś zapis zero jedynkowy. no i na koniec- stworzyłaś kapitalny klimat.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • ew
    Proponuję gwiazdkę, za klimat, za czytanie z przyśpieszonym oddechem , za powtórzenie bezkresu, za wizje zapisane zupełnie inaczej, za nieprzeciętność

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Cokolwiek inni powiedzą, dla mnie tekst przepiękny.
    'ty będziesz różnicą a ja będę miejscem
    rozsypiemy sieć dróg bitych
    po których pójdą procesje
    i nazwiemy je sumeryjskimi imionami'
    'i ulepimy z czasu chleb' - dla mnie to perełki.

    · Zgłoś · 15 lat temu