wiersz o starcu co mi się czasem w głowie

daniel tomczyk


a kiedyś to miałem fioletowe usta od tej zimy

 

mawiały:
'śmierć to tylko słowo
które życie tatuuje nam na języku'

 

cokolwiek powiesz kotku

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie+ 2 głosy
daniel tomczyk
daniel tomczyk
Wiersz · 27 listopada 2008
anonim
  • Karol Ketzer

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • daniel tomczyk
    dziękuję bardzo
    proszę jeszcze o usunięcie pierwszego wersu...
    - "wiersz o starcu co mi się czasem w głowie" - to jest tytuł...

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Marek Dunat
    a ja szczerze powiem . coś mnie zatrzymuje w tym kawałku i za cholerę nie wiem co . bo tak jeśli chodzi o walory estetyczne jest mierny, stylistyka i technika też słaba. to coś jednak - to pewien mętlik w głowie jaki powoduje i zmuszenie do zastanowienia czy ja aby mam dobrze w głowie. dlatego puszczam .

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Michał Domagalski
    Czy tu jest chaos, czy tu jest chaotycznie? Nie wiem. Właściwie nic nie przeszkadza, aby brakowało wiązań uchwytnych między linijkami. Z drugiej zaś strony trudno się o cokolwiek wówczas zaczepić. Powoduje to, że czyta się tekst kilka razy i nie wie się dalej, co począć. Wreszcie łapie się tych ust, co wypowiadają kwestie cudzysłowową, potem myślę, że pewnie to już jest ten wiersz (od drugiej linijki), co czasem w głowie podmiotu lirycznego (elipsa - wypadł czasownik, to nawet ciekawe.) Tylko wtedy nie wiem, czy ostatnie słowa to wiersz, czy dopowiedzenie pl. Rozkład zresztą można poprowadzić inaczej.
    I to potrafi być piękne. Ale i mordercze.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • daniel tomczyk
    no właśnie
    mi też takie wychodzi
    :)
    dlatego mi się podoba.... nie znam się na poezji więc nie wiem..
    może jest słabe

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Marek Dunat
    zupełnie nie potrafię zabrać się do tego tekstu . jakieś to lakoniczne, urywane, skrótowe. zapis jaki tu jest nic a nic nie pomaga w zrozumieniu co ma piernik do wiatraka. takie ble ble mi z tego wychodzi . i nic więcej.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • daniel tomczyk
    strofy
    ale dajmy sobie luzu
    :)
    dzięki

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • ew
    prawie ?

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • daniel tomczyk
    dzięki
    jest prawie tak jak miało być
    :)

    ja nie umiem dostrzec edycji
    chyba wzrok mi siada

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • ew
    poprawiłam , ale edytor powinien już działać

    · Zgłoś · 15 lat temu
Wszystkie komentarze