Literatura

"Chatka" (wiersz)

ola310375

 Jest na skraju lasu chatka,

której dziwne właściwości,

raz wyłania się z ukradka,

raz umyka w leśne włości,

 

Kurzą nogą się podpiera,

z kotem , z dachu głośno gada,

okiennice w dzień otwiera,

czasem bajki opowiada.

 

Jaga chatkę zamieszkuje,

starowinka siwa, blada,

czasem w rondlu swym gotuje,

czasami na miotłę siada,

 

Umie zmienic w żabę księcia,

w świecącą karetę dynię,

zna różne czary, zaklęcia,

z mikstur, eliksirów słynie.

 

Lecz kto w bajki nie chce wierzyc,

niech nie szuka chatki w lesie,

nie da się jej myślą zmierzyc,

zysku chatka nie przyniesie,

 

Może tylko ten prawdziwy,

zysk, który do serca puka,

mocny w czary ,silny w dziwy,

wierzyc w bajki -to jest sztuka.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 14 grudnia 2008, 15:41
Literówki.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 14 grudnia 2008, 19:15
Właśnie... Literówki.
przysłano: 12 grudnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

"Rozłąka"
ola310375
"Nareście razem"
ola310375
"Prawośc"
ola310375
"Słodka kraina"
ola310375
"Talent"
ola310375
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca