Wiśniowy kwiat

Lain Coubert

W wiśniowym sadzie o wschodzie słońca

stoi samuraj samotny,

pogrążony w rozmyślaniu.

 

Jedyny wojownik honoru

na mieczu wsparty

patrzy jak nowy wstaje dzień.

 

Kwitnące kwiaty, które zdobią świat,

by patrzącemu radość dać,

porwane wiatrem ku ziemi spadają.

 

Samuraju, któryś dla czci gotów życie dać

wiedz, żeś jest jak ten kwiat,

który choć upadł piękny jest.

 

Oddałeś życie walce w obronie wartości

co znaczy coraz mniej.

Ostoją honoru zawsze bądź,

po kres swych ziemskich dni.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Fatalny 1 głos
Lain Coubert
Lain Coubert
Wiersz · 12 grudnia 2008
anonim
  • Marek Dunat
    patos, walenie w dzwon, ckliwy melodramat o człowieku , który sie kulom nie kłaniał .

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ooooo matulu. przeczytałem i pozostał we mnie tylko patos. ale postanowiłem się pobawić.


    W wiśniowym sadzie o wschodzie słońca
    stoi samotny samuraj, rozmyślając.
    Wspierając się na mieczu,
    patrzy jak wstaje nowy dzień.

    Kwiaty zdobiące świat by dawać radość
    porwane wiatrem upadają na ziemię.

    Samuraju - ty jesteś kwiatem.


    takie cuś mi wyszło. pociąłem trochę, tu i ówdzie zamieniłem, można by rzec- zremiksowałem Twój tekst;)
    ale wracając do oceny- wystrzegaj się takiego pisania. te wszystkie "którysie" i "żesie" i inwersje (samuraj samotny) wprowadzają hektolitry niepotrzebnego patosu, a przecież takie teksty da się pisać normalnie bez używania dopełniaczówek typu "ostoja honoru", co brzmi okropnie strasznie. jak dla mnie- słaby. za samuraja masz plusa.

    · Zgłoś · 15 lat temu