Literatura

"Wieczór wspomnień" (wiersz)

ola310375

Śnieg już zewsząd mnie otacza,

w jego płatkach ,już się gubie,

każdy cień bieli uwłacza,

mrok wędruje ku swej zgubie.

 

W falach śniegu tonę cała,

jak w odmętach białej piany,

gdzie niedawno jeszcze brałam,

kąpiel z tobą mój kochany.

 

Teraz każda gałąż śnieżna,

ciepłym szalem otulona,

jest tak czuła  i potężna,

tak jak niegdyś twe ramiona.

 

Płatki śniegu na mej skroni,

błyszczą, tańczą i spływają,

tak jak dotyk twojej dłoni,

moje zmysły rozbudzają.

 

Szrom, co z drzew na drogę spada,

gwiazdom barwnym jest podobny,

tak jak wzrok twój niegdyś bada,

każdy we mnie oddech drobny.

 

Ty i szrom i wieczór wspomnień,

bańki z mydła, śnieg i piana,

czasem zaspa, zimny płomień,

-a ja jestem zakochana.

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 29 grudnia 2008, 18:18
..." - a ja jestem zakochana".....nie watpię !
postmoderne
postmoderne 29 grudnia 2008, 20:22
zimowe zjawisko atmosferyczne atmosferyczne na 'sz' to szron, przez n.
bajkonur
bajkonur 31 grudnia 2008, 00:49
ja tylko powiem, że "szrom" skojarzył mi się ze źle wymawianym "srom". pane wybaczą skojarzenie, przepraszam.
estel
estel 5 stycznia 2009, 17:32
Autorka nie chce poprawiać, szrom dwukrotny wskazuje na niedbałość, niestety - odrzucam.
przysłano: 29 grudnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

"Rozłąka"
ola310375
"Nareście razem"
ola310375
"Prawośc"
ola310375
"Słodka kraina"
ola310375
"Talent"
ola310375
"Chatka"
ola310375
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca