Szary dzień
Szary jak ja
Szary jak Ty
Nićmi szarości z bielą przeplatany-dzień...
...i noc
Sam wśród książek, próśb i łez
Sam wśród wołań świata-głos słabnie...
Słabnie w śpiewie jego, krzyku, pisku
Z nazwiskiem, lecz bez imienia
Z głową, lecz bez twarzy- bezimienny...
Jak dla mnie nie.