przedbiedzie (Po)

Grzesiek z nick-ąd

wysłoiła się sosna żywicą

modrzew zrzucił igły pod nogi

konik polny symfonii nie ćwiczy

pięty swędzą tych bardziej ubogich

 

wróble tańczą na dachu stodoły

wiatr zaciera ślady i ręce

jedni pędzą życie z mozołem

inni pędzą bimber na szczęście

 

bo od jutra powinno być lepiej

spiker mówi że ciepły front spływa

stara bida sama się klepie

nowej jeszcze za oknem nie widać

 

przyjdzie z wiosną w zielonej koszuli

w parze z latem odejdzie jesienią

ciepłym wiatrem pod żebrem przytuli

bo choć bieda to jednak z nadzieją

 

Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 12 lutego 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "bo od jutra powinno być lepiej
    spiker mówi że ciepły front spływa
    stara bida się sama poklepie
    nowej jeszcze za oknem nie widać"


    Niby nic nowego - a jednak.......................jest wiersz..................Serdecznie Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    bdb. Poszedłbym szczebel wyżej z oceną, ale z pantałyku mnie zbiła, ta podwójna nadzieja w ostatnim. To nie czepliwość, to pogoda. ;)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    wiem,wiem,jeszcze walczę z 1 wersem ostatniej strofy:P

    · Zgłoś · 15 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    przyjdzie z wiosną o smaku szaleju
    w parze z latem odejdzie jesienią
    ciepłym wiatrem w oczy powieje
    bo choć bieda to jednak z nadzieją

    a może tak?

    · Zgłoś · 15 lat
  • Jacek
    Lepiej, bo powtórzenie natarczywe nazbyt ;] Dobrze jest Grześ: ) Temat tylko taki trochę 'biedny' : ) Żartuję oczywiście ;] standardowo;p

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Jeśli:
    'przyjdzie z wiosną o smaku szaleju'
    to nie wiem, czy do lata i jesieni przetrwa. :P
    Może coś mniej trującego... piołun (absynt)? Tylko wtedy rymy siadają :(

    · Zgłoś · 15 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    a wyszło całkiem gdzie indziej:D:D

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Idealnie!

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Trochę zgrzyta pędzą-pędzą, chyba jednak lepiej byłoby z synonimem przy bimbrze, i tak wiadomo o co chodzi. Ale poza tym jak zawsze - banalne, wytarte, wyświechtane i bardzo dobre :)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Michał Domagalski
    Opluty ma racje, Grześ. Najbardziej z tym, że bardzo dobre. Lekkości nie można temu tekstowi odmówić.

    · Zgłoś · 15 lat
Wszystkie komentarze