Literatura

dzieło sztuki (wiersz)

Szluger

człowiek to dzieło sztuki
pracuje nad nim sztab skrzydlatych rzeźbiarzy w białych szatach
kruszą kamień zwilżają zbyt twardą glinę
kształtują osobowość przy pomocy młotka i dłuta
najostrzejszym tworzy się choleryków

walczą o niego Adam i Ewa
kiedy lekarz w szklanej rurce dokonuje sztucznego zapłodnienia
też jest artystą

pilnuje temperatury sprawdza czy różowawa plamka życia
odpowiednio się dzieli
na dwa na cztery na osiem na szesnaście i tak dalej
ważna jest precyzja

inni zszywają poszarpaną skórę
sklejają złamane serca i wycinają chore tkanki
traktują podpajęczynowe wylewy dłońmi ekspertów
sztukmistrzów
wirtuozów

wszystko po to by człowiek wyszedł z kokonu
błon płodowych bandaży ubrań kołder futer
i był doskonały w każdym calu
jak marmurowa rzeźba
na zewnątrz i w środku

spójrz na delikatne muszle swoich uszu
perfekcję gałek ocznych i palców stopy
piękny jesteś
człowieku

dobry– 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 9 grudnia 2000

Inne teksty autora

Magnolie
envagorien
drobne fałszerstwa
envagorien
dual
getsemani
*
getsemani
kasztany
getsemani
paw
getsemani
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca