Literatura

w odbiciu lustra (wiersz)

Thalassa

bawi mnie, gdy doskonale potrafisz milczeć -
potem składać sylaby. gdybyś wiedział, że
po drugiej stronie mieszkają sny o wielkim
domu. ta śmieszna egzaltacja zawsze
wprowadzała mnie w błąd. nie było nic więcej;
wielkie niebo. kochamy, żyjemy

pośród pustych ornamentów nie znajdziemy już
kształtów dnia. coraz częściej zastanawiam się nad
umieraniem. daję tobie wiarę,
której nigdy nie miałam, daję nadzieję,
abyś się zachłysnął.

wolę być ślepcem - nie widzieć Arnolfinich
spoglądających z politowaniem. nie ma wierności
nie ma przysiąg.

są rozmyślania nad zimnym światłem


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 19 lutego 2009, 21:57
Dlaczego kursywą całość?

wrócę
Thalassa 20 lutego 2009, 10:33
tak się wkleiło, czekam ;) dziękuję.
ew
ew 20 lutego 2009, 18:53
hmm , głębia bije z tego tekstu
zmień tę czcionkę, źle się czyta
Thalassa 20 lutego 2009, 19:18
zatem zmienione, by się lepiej czytało, dzięki wielkie, pozdrawiam.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 21 lutego 2009, 09:18
Czy po "zachłysnął" i po "przysiąg" nie przydałaby się jakaś interpunkcja? Bo jakoś mam wrażenie, że tam nie jest nic przerzucane...

Ale Ew ma rację. Jest jakaś głębia w nim.
Thalassa 21 lutego 2009, 09:32
możemy dodać kropeczki, żeby była konsekwencja interpunkcyjna, rumienię się, dziękuję :-)
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 21 lutego 2009, 10:05
Rozmyślania nad zimnym światłem! Tym nagrodziłaś wszystko.
Wydaje mi się, że egzaltacja za bardzo absorbuje uwagę. Poza tym, jest naprawdę dobrze.
Jacek
Jacek 21 lutego 2009, 10:50
Jak mowiłem, wróciłem : )

Bardzo dobry ten tekst : )

Szczególnie chwycił ostatni wers, doskonała korespondencja z resztą...

gratulacje : )
przysłano: 19 lutego 2009 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca