Jeszcze tylko chwila

Carolineee_15

deszczowym uśmiechem
pięknie błyszczą oczy
posklejane z wiatru
świętym grzechem

 

lament

książęcy plebs pod parasolami
ubarwił szaro-burą pogodę
której echo rozbrzmiewa
między gładkimi kamieniami

w równianiu bez niewiadomej
czarno na czarnym zapisanym
kwietniowe łąki się marzą
powieką słonej

łzy

ostatnią nutą płaczącego
często na białym opisaną
barwę uduszę w dłoni
listopadowego

i pożegnam błotniste buty

Carolineee_15
Carolineee_15
Wiersz · 26 lutego 2009
anonim
  • Jacek
    'deszczowym uśmiechem
    pięknie błyszczą się oczy
    posklejane z wiatru
    świętym grzechem'

    bez się, 'święty grzech' jest rażący, 'deszczowy uśmiech' jest naciągany

    'lament' to jest świętokrzyski...archaicznie i brzydko

    'książęcy plebs pod parasolami
    ubarwił szaro-burą pogodę
    której echo rozbrzmiewa
    między gładkimi kamieniami'

    nic nie wnosi ta strofa. znów bezsensowny kontrast 'książęcy plebs', nawet paradoks jakiś, nijak

    'w równianiu bez niewiadomej
    czarno na czarnym zapisanym
    kwietniowe łąki się marzą
    powieką słonej'

    literówka! nie należy chyba tak biegać po różnych płaszczyznach

    'łzy' nie wprowadzają gradacji napięcia, a miały chyba...

    'ostatnią nutą płaczącego
    często na białym opisaną
    barwę uduszę w dłoni
    listopadowego

    i pożegnam błotniste buty'

    najlepsza z wiersza, acz nie najlepsza. spodobało mi się duszenie barw


    Słabe rymy, bo takie koligacje rzeczownikowe są bardzo niebezpieczne i trzeba nie lada umiejętności żeby sobie z nimi poradzić.

    Tamten był lepszy. Ale nie usuwaj go, porównasz sobie za jakiś czas.

    Do książek!!!

    : )

    · Zgłoś · 15 lat
  • Justyna D. Barańska
    "często na białym opisaną" - myślę, że sama się podsumowałaś, bo większość wersów niestety już dawno została opisana. ja to bym dała na zakończenie "i pożegnam wodę w butach" ;)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Michał Domagalski
    Jest bardzo słabo. Za dużo tu takich "deszczowych uśmiechów", które tylko odstraszają.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Marcin Sierszyński

    · Zgłoś · 15 lat