Literatura

TEGO WIECZORU (wiersz)

annabell123

 

- pamiętam, wrastałam w ciebie zielonością

krajobrazu. łagodnie sprawiałam ból,

pytając w obcym jeszcze języku czy można.

niepewność narosła falą, rozproszona


 

opadła na dno. siedem dni i nocy

zamieniliśmy w modlitwę, obłąkani

wróżyliśmy z błysku w oczach. noc,

złamana na przeznaczenie, utknęła w drzwiach.

 

zastygliśmy wzdłuż siebie przeciwnością biegunów.

 

zakładając, że ziemia jest okrągła biegłam

ufna w trafność decyzji. jeszcze tylko kilka sekund

wpadło między tory, odleciało. jak zawsze wierzę

 

w szósty zmysł tego, co buduje w nas gniazdo.

 

chociaż powroty są wyżej niż wyciągnięcie ręki.

nie zabłądzę


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 3 marca 2009, 12:35
Dobrze przerzuciłaś do drugiej : ) Pierwsza bardzo obrazowa i metaforyczna. się podoba nawet, acz nie zachwyca.

Co do drugiej nie mam zastrzeżeń

'zastygliśmy wzdłuż siebie przeciwnością biegunów.' a to jest dobre

'jak zawsze wierzę

w szósty zmysł tego, co buduje w nas gniazdo.' i to jest fajne

tylko puenta taka zbyt oczywista jak dla mnie .

Całkiem nieźle : )
annabell123
annabell123 3 marca 2009, 14:01
dziękuję...staram się... :)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 3 marca 2009, 16:14
w pierwszej strofie: wrastałam, narosła - można by się postarać o słowa, które nie mają wspólnego rdzenia.
zakładając, ufając - te imiesłowy zdecydowanie zbyt blisko. o ile te wcześniejsze mnie nie drażniły, to tutaj już za bardzo na nie zwracam uwagę.

ogólnie rzecz biorąc podoba mi się :)
annabell123
annabell123 3 marca 2009, 16:49
Poprawiłam ufając na ufna... faktycznie imiesłowy to żenada...
estel
estel 4 marca 2009, 12:28
Wiesz, ja tak chyba kiedyś pisałam.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 5 marca 2009, 11:11
Jest dobrze.
annabell123
annabell123 5 marca 2009, 16:48
dziękuję...bardzo dziękuję...
przysłano: 3 marca 2009 (historia)

Inne teksty autora

Mokradła mokradła
annabell123
Za kresy
annabell123
Sklon
annabell123
Przeciwbólowość
annabell123
Kolebka z mamuną
annabell123
NIEDOPATRZONA
annabell123
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca