tylko myśli swobodnie
unoszą swąd palonych ciał
drogi usypane z prochów
prowadziły na samosąd
pogasły ostatnie światła
w mogiłach tylko ciche
niewinne skomlenie
pozostało w spopielonych
sercach
kiedyś ludzie
dzisiaj tylko prochy
duszące swoich oprawców
Szept
cIEMNY
cIEMNY
Wiersz
·
13 marca 2009
Jak na moje jest coś w tym. Nie jest to arcydzieło, bez wersów genialnych, acz w całości nie jest źle. Jakoś się komponuje. Mi się nie podoba powtórzenie prochów. Bardzo mroczny jest ten wiersz. 'Spopielone serca' tez na nie...Tytuł grafomański,a zapis w miarę...
No tak nawet jest.
niewinne skomlenie
pozostało w spopielonych
sercach".............................. coś spopielić i poczekaj czy zaskomli
Tylko :"prochy duszące swoich oprawców" - na tak !.
"w mogiłach tylko ciche
niewinne skomlenie
pozostało w spopielonych
sercach"
To metafora,nie będę oczywiście tłumaczył swoich wierszy...
ja bym to mniej więcej tak widziała:
myśli swobodnie unoszą swąd
palonych ciał drogi usypane
z prochów na samosąd
pogasły ostatnie światła
w mogiłach jedynie ciche
niewinne skomlenie
pozostało w spopielonych
kiedyś ludzie dzisiaj prochy
duszą swoich oprawców
i jak tak sobie pomyślę o wierszu z datą, to ten bije go na głowę. no, a przynajmniej tego czuję. chociaż bardziej to przypomina mi się Silent Hill ;)