Literatura

Pokrzywa (wiersz)

modliszqa

żart inspirowany Lokomotywą :-)

rośnie pod płotem wielka pokrzywa
gruba włochata i uszczypliwa
jak to pokrzywa
rośnie od wiosny wspina się w górę
nawet nie zadba o swą figurę

ach jaka dumna
och jak zielona
uch jak kłująca
i pokrzywiona

już ledwo stoi ledwo pion trzyma
wiatr jej parzące liście wydyma
deszcz ją usiecze słonko upali
a ona pnie się dalej i dalej
bo chce się wynieść ponad parkany
i świat zadziwić swymi wdziękami
wybudowała już z pąków stożek
by olśnić kwieciem stworzenia boże

lecz choćby nie wiem jak się starała
i nie wiem jak się napracowała
to nie podoła takie są fakty
bo niepozorne bardzo ma kwiaty

i nie spostrzegła że między nimi
grupka gąsienic bałagan czyni
małe tłuściutkie i szarobure
zwijają każda swój listek w rurę
i tam spędzają noce i ranki
dziurawiąc liście na wzór firanki
codziennie nowe znajdują lokum
czyniąc pokrzywę niemiłą oku

nie wie biedaczka
że łysa od spodu
nie wie jak wiele
ma w sobie odchodów
rośnie radośnie
a one w niej siedzą
siedzieć tak będą
aż całą ją zjedzą

mlask tu to mlask tam to

mlask tu to mlask tam


wyśmienity 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
estel
estel 16 marca 2009, 13:43
Nie wklejaj, proszę, swoich wierszy w "wiersz klasyka", ino w "wiersz", ok?

Tu też jest miło.
modliszqa
modliszqa 16 marca 2009, 16:20
ok
:D zastanawiałam się, jaka różnica, i doszłam do wniosku, ze biały to wiersz, a rymowany klasyka :D
poprawie sie na przyszłość :)
Jacek
Jacek 16 marca 2009, 19:24
Prosiłem i mam:D "Ładnie" :D
p 16 marca 2009, 19:38
nie mam zastrzeżeń :) z humorem :)
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 17 marca 2009, 12:26
Absolutnie pocieszny wiersz. : )
Jadwiga G.
Jadwiga G. 17 marca 2009, 19:40
udana trawestacja :)
przysłano: 16 marca 2009 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca