Literatura

a jednak (wiersz)

szydło

Czarny kot uciekł przede mną
mimo że jestem tak samo 
brudna jak on
i mam zielone oczy


Może przestraszył się
mojego odgłosu


Albo bał się
że przetnę mu drogę



dobry– 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 23 marca 2009, 22:08
Hm. Ja mam wrażenie, że miało być z konceptem pewnym. Środek i ten odgłos wołają o zmianę rychłą. Moim zdaniem można bez wielkich w ogóle, ale to tylko tak. Widzisz, pierwsza strofa psuje ci już cały pomysł. Peel jest pechowy, jak zauważyłaś w ostatniej. W pierwszej z kolei mówisz, że ten kot jest taki sam ('jak on')., To Ci kładzie wiersz. Takie moje spotrzerzenia.
Jacek
Jacek 23 marca 2009, 22:08
*spostrzeżenia oczywiście
bajkonur
bajkonur 23 marca 2009, 23:19
właśnie, właśnie. mogło być fajnie, lekko "niedopowiedzianie", a tu jak zauważył Jacek pierwsza psuje tekst, a szkoda, bo chyba fajne mini by wyszło.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 25 marca 2009, 08:26
Mi się wydaje, że w pierwszej miało chodzić o podobieństwo fizyczne człowieka (pl) do zwierzęcia (kot), a w ostatniej to podobieństwo wykracza poza cielesność. Kot nabiera cech ludzkich i zdaje się, że może mieć swoje przesądy, co pośrednio krytykuje ludzki punkt widzenie (tzn. zabobony). W ostatnim wersie wyrzuciłbym: "bał się", bo to dobrze wynika z drugiej.

Całość: na tak.
modliszqa
modliszqa 25 marca 2009, 10:21
podoba mi się , zdanie mam podobne jak Michał, ale wadzi mi "odgłos"
tussilago 25 marca 2009, 16:39
'czarny kot uciekł przede mną
mimo że jestem tak samo
brudna jak on
i mam zielone oczy

bał się
że przetnę mu drogę' - może tak?

Swoją drogą bardzo dwuznaczne 'czarny' i 'brudna'. Pozdrawiam.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 27 marca 2009, 10:10
Oho, widzę jasny punkt na tle przysyłanych nam wierszy. Autor postawił na niejako metafizykę, zwięzłość tekstu i ukazanie czegoś, co mogłoby nie skłaniać do refleksji ukazane w kolokwialny sposób. Tutaj zaś mamy do czynienia z wydarzeniem, którego symbole odgrywają ważną rolę. To mi się podoba.
przysłano: 23 marca 2009 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca