Ecce homo

Grzela0123

Kolejny grób, kolejny rok

Zrobiłem krok.

Krok w przód?

W tył?

W bok.


Paraliż rąk,

Lenistwo nóg,

A obok Ty:

Buk i Bóg.


Krwawe spojrzenie.

Język żyw nie wystarczy,

Znowu jestem martwy.

Milczysz i żyjesz.


Wymowna Ciszo,

chwyć mnie za dłoń,

Rozbij z marmuru me serce!





Grzela0123
Grzela0123
Wiersz · 25 marca 2009
anonim
  • Ir
    Za dużo martwoty, grobu,krwawych spojrzeń, a ostatni wers mnie dobił.
    Czy nie lepiej zamiast takiego "nadymania" napisać po prostu, np. o biedronce...Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Grzela0123
    O biedronce powiadasz... Pomyślę o tym :) he he. Dzięki.

    · Zgłoś · 15 lat
  • p
    po pierwsze wywaliłabym wielokropek po "boku" i ta wymowna cisza,za często bywa w wierszach jak dla mnie

    · Zgłoś · 15 lat
  • Jacek
    No po tytule z bardzo ważnym motywem w tradycji judeochrześcijańskiej spodziewałem się czegoś naprawdę mocnego, naprawdę dobrego. Nie jest tak niestety.

    Wywalić wielokropek przede wszystkim. Nie jesteś Norwidem jeszcze. Inni też wielokropków używali i też zdecydowanie umiejętniej. Wielokropek to jest taka figura stylistyczna, która mówi "milczenie jest złotem", mówi że czasem milczenie powie więcej niż słowa. Jest absolutnie uzasadnione, tu zaś- niekonieczne.

    Te znaki zapytania. Robią się natarczywe nazbyt. Poza tym bez nich, jak na moje, byłoby lepiej.

    "A obok Ty:
    Buk i Bóg."- po co tytułujesz? To nie jest list. Nie rozumiem 'Buku".

    Wielkie litery na początkach tak krótkich wersów źle wyglądają, moim zdaniem.

    "Znowu jestem martwy."- o nie! takich paradoksów nie używamy.

    Jest tu zbyt krwawo. W wierszu jest masa krwi, grobów, martwoty etc...razi to

    Ostatnia strofa najgorsza. Czy taka antropomorfizacja ciszy nie jest zbyt ryzykowna? ta apostrofa...nie wiem....

    Jeszcze mi patos przeszkadza. Wszystkie 'me', 'żyw'...takie archaiczne formy.

    Co mi się podoba, to zdecydowanie poprowadzenie myśli, jasnej , przejrzystej.

    Do poprawki

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Za dużo zabawy słowem, która tak naprawdę do niczego nie prowadzi. A poza tym zabawy typu buk/Bóg, są tak wytarte, że aż śmieszą.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Michał Domagalski
    Dla mnie najgorsza końcówka. W całości za dużo powtórek z rozrywki.

    · Zgłoś · 15 lat
  • ew
    no to czekamy na biedronkowy wiersz:)

    ten wyszedł bardzo marszowo, daleko mi do tego co czuł autor pisząc go.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Grzela0123
    "zabawy typu buk/Bóg" , "Nie rozumiem 'Buku" - to miało być nawiązanie do drogi krzyżowej: buk-drzewo i Bóg. Może zbyt mało czytelne.

    Dziękuję za wszystkie cenne wskazówki :) Pozdrawiam

    · Zgłoś · 15 lat