Literatura

"ZA DRZWIAMI" (wiersz)

beti027

 wiesz

nigdy nie widziałam
tak czarnych murów
sufit padł w objęcia
nieszczęśliwie zakochanej szklance

pod stopami trzeszczały
łzy herbaty czerwonej
która podobno działa
kojąco na tkankę tłuszczową

nie byłam pewna
czy iść dalej
nie wiedząc co czeka mnie
za kolejną ścianą

wiesz
jak trudno być
gdy życie zostawisz
za drzwiami


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 31 marca 2009, 18:12
Możesz usunąć wcięcie an samym początku? bo brzydko wygląda.

inwersja w herbacie , moim zdaniem, nie spełnia roli.

"nie wiedząc co czeka mnie" tu wywaliłbym 'mnie'. Stwarza to możliwość szerszej interpretacji, ułatwia wejście w wiersz.

Mimo wszystko, 'wiesz' mi się nie podoba. Bezpośredni charakter uzyskujesz już przy pomocy innych środków.

Jasna myśl. Drobne braki w wykonaniu. Z całą pewnością, tekst nie rzuca na kolana odbiorcy. To taki tekst do przeczytania, nie będzie się śnił po nocach ani jako koszmar, ani jako coś niezapomnianie pięknego.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 1 kwietnia 2009, 13:02
Ech, proste wnioski wyciągnięte z prościutkiego tekstu. Nic zadowalającego.
estel
estel 1 kwietnia 2009, 13:08
"wiesz" - tutaj ewidentnie stwierdzenie, ani to wprowadzające, ani nic, bo skoro wie, to i po co o tym pisać. Lepiej od razu przejść do rzeczy. Przypomina mi to manierę pisania "Jak powszechnie wiadomo". Okropieństwo.
Wydaje mi się, że zgrabniej wpada się w czyjeś objęcia, niż komuś.
Czyli co, rozlała się ta herbatka - jednak jak coś, co jest w stanie ciekłym może wydawać z siebie trzaski - nie wiem.
Wiersz czytam na kształt pewnego studium zatrzymania się w pół kroku, za ścianą mając istotę bycia, która z jakiegoś powodu budzi wątpliwości. Powraca to nieszczęsne "wiesz", które jest zapisane na tyle neutralnie, że nie wnosi kompletnie nic. To takie okrążanie sedna. Samego sedna w wierszu nie dojrzałam, nie jestem za.
przysłano: 29 marca 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca