Literatura

Z Horacym o przemijaniu (wiersz)

Andrzej Talarek

Na podstawie Ody 14 Księga II Eheu fugaces, Postume, Postume (za Józefem Birkenmajerem)

Mknie rok  za rokiem, czas nas nie rozumie,
Drwi sobie z modlitw śmierć w czarnej opończy,
Starości znamion ukryć nikt nie umie,
Ni  posiąść szczęścia, które się nie skończy.

Nikt nie wie, która modlitwa przyjęta,
Jaką ofiarą Bóg się da przekonać.
Choćby twa droga cała była święta,
Niechbyś najświętszy i tak przyjdzie skonać.

Tak przyjaciele.  Czas dla nas niedługi.
My wszyscy, którzy chleb jemy powszedni,
Przez Styks musimy podjąć się żeglugi,
Czyśmy królowie, czy kmiotkowie biedni.

To nic, że nie ma u nas  krwawych wojen
I że nas morza nie pochłonie głębia:
Na próżno szatą ciało chronisz swoje,
Od wiatru, który  niczym śmierć wyziębia.

Kiedyś próg przejdziesz, tak jak inni przeszli
I gdy krok zrobisz do światła przed tobą,
Ujrzysz tych wszystkich, co wcześniej odeszli
I cierpią karę, cieszą się nagrodą.

Porzucisz dom swój, pracę i rodzinę.
A drzewa, któreś w swym ogrodzie sadził,
Nie będą z tobą w ostatnią godzinę.
Chyba  że cyprys, co ci w smutku radził.

Kto inny weźmie klucze twego domu.
Może godniejszy. I wypije zdrowie
Tych co zostali.  I nigdy nikomu
O swoich lękach  przed śmiercią nie powie.


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
tussilago 2 kwietnia 2009, 16:28
Wiosna przyszła, Panie Andrzeju. Proszę napisać też coś pogodnego :)
A poważnie - dla mnie przepiękna druga strofa, zwłaszcza:
'Nikt nie wie, która modlitwa przyjęta,
Jaką ofiarą Bóg się da przekonać.'
Właściwie obeszło by się bez 4, 5 i 6 strofy, bo to trochę wiersz rozwleka niepotrzebnie, ale z drugiej strony może stanowić taką chwilę na refleksję. I dochodzimy do trafnej końcówki.
estel
estel 4 kwietnia 2009, 11:26
Mądry, przemyślany to wiersz.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 4 kwietnia 2009, 12:07
I pierwszorzędne odwołanie.
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 4 kwietnia 2009, 14:31
Jedna tylko uwaga; melodia nie zachwyca.
Pozdrawiam serdecznie.
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 25 sierpnia 2009, 21:03
nic tu dla siebie nie znalazlem
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 11 pazdziernika 2009, 12:41
dawno nie byłem na Wywrocie i miło się zdziwiłem, że ktoś mnie poczytał. czytelnikom wszystkiego najlepszego życzę i pozdrawiam, i jakby mi ktos powiedział, jak można wstawić zdjęcie, to byłbym wdzięczny
przysłano: 30 marca 2009 (historia)

Inne teksty autora

Pleśń
Andrzej Talarek
Przesilenie wiosenno letnie
Andrzej Talarek
Pierwszy dzień lata
Andrzej Talarek
Pentaemeron
Andrzej Talarek
Z Horacym o przemijaniu
Andrzej Talarek
Grochowiska
Andrzej Talarek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca