Literatura

Wielka Macierz w Cuernavace (wiersz)

Jarosław Jabrzemski

taki korybant jaka jasnota

tu Kybele cuchnie owocem agawy
i choć nie pachnie słodką macierzanką
podobnie leczy nieśmiałość

na ogół nieco roztargniona jednak
mobilizuje się w koronie z murów obronnych
czopuchem z szaty frygijskiej nakrywa krater
i wszystko co pod nim

w tak komfortowej sytuacji dłoń nie zadrży razem z ziemią
konsul nie uroni ani kropli meskalu w akcie marnotrawstwa

kręcąc się wokół własnej osi
w rytmicznych podskokach wpadnie w trans
gotowy do samookaleczenia odłamkiem butelki
po opróżnieniu rozbitej o słonecznie zgorzały bazalt
stoczy się po neku

albowiem
dopóki ziemia trzęsie się
ludzie się rodzą
i giną

pod wulkanem

wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 8 kwietnia 2009, 11:56
Pod wulkanem urodziło się dziecko.

Wrócę później.
modliszqa
modliszqa 8 kwietnia 2009, 18:39
:-)
tussilago 10 kwietnia 2009, 11:49
Po pierwszym czytaniu spodobał się. Wrócę jeszcze podumać nad nim... Pozdrawiam świątecznie.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 10 kwietnia 2009, 12:31
Wróciłem i wiele więcej powiedzieć nie mogę. Podoba się bardzo - i tyle.
Jaqint
Jaqint 10 kwietnia 2009, 13:48
Jest początek, środek i koniec. Cóż rzec więcej, jeśli nie bdb. ;)
estel
estel 10 kwietnia 2009, 17:13
Bardzo mądry wiersz. Do wielokrotnego czytania i z silną puentą.
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 10 kwietnia 2009, 17:38
Pięknie Wam dziękuję za przychylność dla tekstu.

Johannes Tussilag; i ja serdecznie pozdrawiam.
Modliszqa; :)
Jaqint ; miło mi :)
Pan A. ; z podziękowaniem pozdrawiam.
Estel; bardzom rad, że przypadł. Pozdrawiam z niskim ukłonem.
przysłano: 8 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

omamy
Jarosław Jabrzemski
kreacja na wyspie*
Jarosław Jabrzemski
lilijka
Jarosław Jabrzemski
pani puri i pan masala
Jarosław Jabrzemski
buchtujący w zbożu
Jarosław Jabrzemski
krótka piosenka o majsterkowaniu
Jarosław Jabrzemski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca