opowieści portowe piekarza Suareza

Kasia Czyżewska


jestem jedynym synem Gaspara Suareza najbogatszego kupca w Kadyksie

ale jem czerstwy chleb

 

co kto lubi

gdzie sięga czyje królestwo

kogo dosięga przekleństwo

bo przysięgał najwyżej

ten je czerstwy chleb

 

jestem jedynym synem Gaspara Suareza najbogatszego kupca w Kadyksie

ale wszystkie kobiety są tu brzydkie

bo żadna nie jest tobą

Penelopo

 

Święty Mikołaj pod postacią Louisa Amstronga

śpiewa czule jak pijany żebrak

a nad domem ostatni Gagarin lepi z prochu niebo

ja zaś

 

dałbym ci chleba

 

na brzegu

gdzie świeże rybki i święte syrenki

morze wypluwa w rozkosznej ilości

słyszę

śpiewają:

 

co kto lubi

gdzie sięga czyje królestwo

kogo Bóg pokochał najbardziej

temu nie jest lekko

 

piękna Penelopa

zamknięta w klasztorze

kogo Bóg nie lubi

temu jeszcze gorzej

 

Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska
Wiersz · 9 kwietnia 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Pierwszy rzucę w Ciebie... cukierkiem.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    :) dobry cukierek

    · Zgłoś · 15 lat
  • Marcin Sierszyński
    A ja następny. ; )

    · Zgłoś · 15 lat
  • Jarosław Jabrzemski
    Groźba z chlebem bardziej zatrważa, niż ta w porzekadle z bobem.
    Jest tekst.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Latte
    jest wiersz...

    · Zgłoś · 15 lat
  • kiraZbuzka
    pierwsze cukierki:) niech się dzieje!

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    cała bombonierka :) dzięki

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    napisz taki wiersz, który mnie powali na kolana... plis....

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    nie lubię padać na kolana.kurde,ludzie się jak w "idolu" wypowiadają.TRAFIA bardziej niż cokolwiek przeczytane ostatnio ,tj od czasu gdy po latach ponownie zderzyłem się z "1984".

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    trafia to, jak oboje wiemy słowo, które zupełnie wystarcza. dziękuje Ka.

    · Zgłoś · 15 lat