kurtyzany

modliszqa

senne i niedopieszczone  kurtyzany
przechadzają się mokrymi bulwarami
połączone w pary albo wręcz trójkami
ciasno otulają się para sol ami

czasem błyśnie blade udo lub pierś  biała
w której można się doszukać barw księżyca
siwym dymem osłaniają smutne ciała
niczym dawno wypalone czarownice

o północy otwierają zamki sromu
i przed czartem gorzkie żale wylewają
o młodości co już dawno i o domu
co go nigdy mieć nie miały więc nie mają

a nad ranem gdy się niebo ulituje
i miast deszczem je osłoni  mgieł welonem
odklejają się od siebie z wielkim bólem
po spowiedzi całonocnej oczyszczone
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 4 głosy
modliszqa
modliszqa
Wiersz · 13 kwietnia 2009
anonim
  • modliszqa
    srom w sensie wstyd, nie wargi sromowe ... :D

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • estel
    Cichociemne kurtyzany?
    "para sol ami" urocze.
    niczym - już mniej urocze, moim zdaniem tego słowa należy używać z przesadną już ostrożnością.
    zamki sromu - :| no zupełnie nie w klimat wiersza.
    Wiersz na cztery. Znaczy dobrze.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • marcinsen
    Świetny wiersz. Naprawdę trafia i ma smak.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • modliszqa
    :-) bardzo Wam dziękuję :D
    znajdź mi Grześ lepszy rym to podmienię :D
    ba, podzielę się nawet tą wygraną połową skrzynki piwa :D

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    to tylko literówka w mojej odpowiedzi-wybacz pani i panie:)
    nie mniej wylewają-nie mają nie zachwyca:P

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Jarosław Jabrzemski
    Nie ma rymu wlewają/mają, jest wylewają/nie mają. :) rozumiem, że kto wlewa, ten ma (takie różne ma).

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    poczulam.nostalgia.trafil do mnie ten "kawalek".jest wartosciowy

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    się mi podoba bardzo:)
    poza rymem wlewają-mają....

    · Zgłoś · 15 lat temu