„Dziewczęta nie czeszcie się na noc, bo żeglarze się spóźniają"

Kasia Czyżewska



nad krainą pogan paruje słońce wywołane z próżni zmęczenie
odprowadza polarne gwiazdy wzrokiem nie bez żalu intonując
pieśń jaką powtarzają w tych stronach niespieszne kondukty


dziewczęta pozwólcie swoim włosom spocząć niewiązanym
pozwólcie znaleźć nocą luźnym splotom drogi ku ramionom


ciało grzebie się u nas z troskliwością opowiadał mi gabriel
równą Bogom godzinę zanim deszcz znalazł nas ukrytych
w krainie pogan ostatni kogut przepowiadał właśnie świt
 
gabriel poprosił mnie wtedy żebym rozpuściła włosy
i nie miałam serca odmówić mu dnia 
w którym umarł
 

 

Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska
Wiersz · 15 kwietnia 2009
anonim
  • Marcin Sierszyński

    · Zgłoś · 15 lat
  • annabell123
    Dwa razy tak...

    · Zgłoś · 15 lat
  • estel
    Po trzykroć tak.

    · Zgłoś · 15 lat
  • M.
    Razy cztery.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    A ja się jakoś nie mogę do tego przekonać. Mam nieodparte wrażenie usilnej stylizacji, nie dostrzegam tu szczerości. Lecz gdyby popatrzeć na utwór nie patrząc na ww., jest całkiem dobry.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    i ja dołożę swoją cegiełkę. pierwsza zwrotka mnie urzekła. gdyby wszystkie były takie, dałbym wyśmienity. tak tylko bardzo dobry, ale wiedz, że kraina pogan i odprowadzane polarne gwiazdy zapamiętane zostały przeze mnie.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    a ja nie mówię nic.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    to dużo znaczy

    · Zgłoś · 15 lat