sanatorium pod "niedźwiedzią łapą"

Jarosław Jabrzemski

W ugornej pustce jałowizny
Będziemy razem nie mieć domu.

"Ktokolwiek jesteś bez ojczyzny"
Kazimierz Wierzyński





Tutejsi chłopcy wrzucali ją w pokrzywy, a nawet
rozebrali do barszczu, więc musiała coś w życiu
zmienić, rzucić się przez morze, czego innego
spróbować w odmiennym stanie i klimacie, ale tak

bardzo była już uczulona na promienie, że efekt
fotodynamiczny przeszkodził jej zapewnić sobie
należny szacunek w diasporze - część służąca
do rozmnażania, przeniesiona przez wiatr

i wodę, wydała owoce podobnie skazane na
samotność, więc już razem wyobcowani, jako rodzina
taili rozległe oparzenia, skrzętnie ukrywali martwicę
skóry i serca, by nie stać się groźnymi chwastami.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 6 głosów
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski
Wiersz · 17 kwietnia 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    i sceneria pokrzywowo-chwaściana. Podoba się znaczy:)

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Jarosław Jabrzemski
    Dziękuję Estel i kłaniam się nisko.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • estel
    Przynajmniej się czegoś dowiedziałam.
    Kawał poezji i życia. Podoba się.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Jarosław Jabrzemski
    Pan A; nie wiem, czym zastąpić efekt fotodynamiczny, a diaspora wskazana ze względu na wyjątkowo użyteczną dwuznaczność pojęcia.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • Marcin Sierszyński
    Jest w porządku. Środkowa strofka trąci o przeintelektualizowanie - zupełnie niepotrzebne.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • annabell123
    Fajnie zacząłeś...całość jest dobra...jak dla mnie.

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Jest to prawdą emigracji.......................i narodowego chamstwa na bazie głupoty.....................ale chyba nazbyt to zamazałeś/przekolorowałeś.............. wiesz, to ja, a jak wiadomo ja się na poezji nie znam...

    · Zgłoś · 15 lat temu
  • modliszqa
    ładnie, nie znam :)
    trochę mi to moje (agnieszkowe) fruwanie przypomina, ale wiem, ze mu daleko (mojemu znaczy)
    zabieram :)

    · Zgłoś · 15 lat temu