druga najważniejsza

The Madeleine

Jesteś, niczym
diament na polu kukurydzy,
wspomnienie średniowiecza na pchlim targu,
róża między płytami chodnika.

Przychodzisz,
zaciekawiona - zaglądasz mi w oczy.
i jesteś. Jak żadna inna.
Jak pyłek na klapie płaszcza
dotrzymujesz mi towarzystwa.

Ma jedna, milcząca.
wiecznie płonąca.
Jedna z trzech.
Najsilniejsza, mniej ważna.

The Madeleine
The Madeleine
Wiersz · 18 kwietnia 2009
anonim
  • Marcin Sierszyński
    "Niczym diament na polu kukurydzy" - nie wiem. To odniesienie, czy próba stworzenia własnej mitologii?
    Przymilnie - wyjątkowo niezgrabne słówko, stanowczo do zastąpienia.
    I bez 'nadzieja' na końcu. Po co walić prosto z mostu.

    Ogółem, po poprawkach, byłbym za publikacją, bo ma w sobie 'to coś'.

    · Zgłoś · 15 lat
  • The Madeleine
    diament na polu kukurydzy- miało obrazować. i takie trochę własne sformułowanie odnoszace się trochę do Australii :D

    Poprawiam Nadzieję.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Marcin Sierszyński
    Mhm, Australia! No w sumie trafne to. : )

    · Zgłoś · 15 lat
  • estel
    No, masz szczęście, że "niczym" jest tu wyraźnie dwuznaczne.
    Zrezygnowałabym z "ma" na rzecz "moja" - ma jest tu śmieszne.
    Publikuję na kredyt - ku (r)ewolucji.

    · Zgłoś · 15 lat
  • M.
    Jest w tym wierszu coś ciekawego, mnie nieco przeszkadza naprowadzenie na trop tytułem. Zabrakło mi od początku tej tajemniczości.

    · Zgłoś · 15 lat