Zagadka

Tomasz Wrona


Nie użyłem tego słowa
W żadnym wierszu, w żadnej myśli.
A jest ono na kształt wiśni,
Co się tam, w głębinie chowa,

Kusi smakiem i dotykiem,
Żądza kusi i rozpusta.
Tylko po to są tu usta
Żeby wyjąć ją językiem.

Tylko po to są tu oczy
By je w zamroczeniu zmrużyć.
Już nie wiedzą komu służyć,
Mogą tylko kręgi toczyć.

A tych kręgów dwa lub cztery,
Jakby żarna na pościeli
Chciały się na mąkę zmielić.
Dziwne słowo, bez litery.






Tomasz Wrona
Tomasz Wrona
Wiersz · 22 września 1999
anonim