Literatura

7 grzechów głównych (wiersz)

Czyżuś

1. Pycha złym zwierciadłem,
    Które nosisz przed oczyma
    Wpatrzony jesteś w siebie,
    Pokory w kieszeni nie trzymasz

2. Chciwość chcieć Ci więcej
    Krzykiem nakazała
    Choćby w tej zapłacie
    Krew matczyna się rozlała

3. Nieczystość nie dotyczy
    Higieny Twego ciała
    Ale tego by dusza
    Czysto z sercem grała

4. Sama zazdrość człowieka
    Jeszcze grzesznym nie czyni
    Tylko fakty się liczą
    Które przez nią tworzymy

5. Istnieją gorsze grzechy
    W życiu
    Niż nieumiarkowanie w jedzeniu
    I piciu

6. Gniew przebija serce
    Wszelkie dobro przecieka
    Zamienia w kamień i tamuje
    Dla drugiego człowieka

7. Lenistwo snem ogarnia
    Bólem głowy męczy
    Aż do pracy i do życia
    Już nie masz żadnych chęci



Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 25 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

Lot
Czyżuś
Rozstanie
Czyżuś

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca