ktokolwiek...

ataraksja

wyjechała. porzuciła wiosnę, łąki spódnic,

pijane fasady pryszczatych kamienic,

przedwczoraj cichcem nawiedzone przez dwa zakochane

bezpańsko koty i sąsiadkę, która wyszła z domu po zapach

deszczu do ciasta. nie wróci do mieszkania numer cztery,

zaciętych ust,  mokrych poduszek i bycia nikim.


życia dość, jak tresury właściciela tego samego nazwiska.

wybrała żelazną drogę do nieba. wreszcie ma wolne.

 

mijając , szukała słów wygrzanych słońcem,

jak jaszczurek na kamieniach. schwycić i rzucić płasko

po wodzie i wrócą sny o misiu bez oka, o latawcu w chmurach,

niedorzecznych wyliczankach kocha, lubi, całuje…  zamiast

szanuje, bo kto widział dziękować za dawanie siebie.

 

nic już w czerwcowe noce nie utka, wszystko złowiły pająki. 

w gazetach jutro napiszą, że astronom odkrył alternatywne światy.

ataraksja
ataraksja
Wiersz · 5 maja 2009
anonim
  • Justyna D. Barańska
    dla mnie tylko to:

    "kocha, lubi, całuje… zamiast

    szanuje, bo kto widział dziękować za dawanie siebie"

    · Zgłoś · 15 lat
  • ataraksja
    ziarnko do ziarnka i... :)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    skoro nic nie utka to chyba wszystko nie wszystkie?
    a przytoczony dwuwers przez oranżadównę znakomity!
    aaaa i jeszcze jakoś dużo przymiotników jak na początek:)
    PS myślę czy to jest 6 + czy 7 -.... jeszcze poczekam:P

    · Zgłoś · 15 lat
  • ataraksja
    obie uwagi słuszne Grześku, przymiotników nazbierałam jak stokrotek :))
    zaraz podumam, jak to zmienić. nie licz sylab, to nie rymowaniec ;)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    to nie sylaby ... to ocena:P

    · Zgłoś · 15 lat
  • ataraksja
    noo, bez ja... żartów, skali zabrakło. chyba, że liczysz w Beauforta :D

    · Zgłoś · 15 lat
  • Latte
    ja poczekam na astronoma ;)

    · Zgłoś · 15 lat
  • ataraksja
    astronom chyba coś odkrył ;) ;p

    · Zgłoś · 15 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    ciagle czekam na odprzymiotnikowanie by słupkiem wyłuśczyć co to znaczy 7-

    · Zgłoś · 15 lat
  • Latte
    to ja już wolę pierwszy zapis :) albo coś astronom wymyśli... innego

    · Zgłoś · 15 lat
Wszystkie komentarze