Cygan
Tomasz Wrona
W starym domu wariatów
Pokój cygana.
Dusza sprzedana,
Choć już zwiądł bukiet kwiatów.
W starym domu szaleńców,
Umarłe skrzypce,
Grzebane żywcem,
Pośród z róż tkanych wieńców.
Cóż widzę ? Domy stare,
Ludzi tysiące,
Skrzypiec milczące
Tysiąc, jedną gitarę.
Gitara? Co tu robi
Wśród skazańców ?
Jej grać do tańców,
Wśród łąk, gór, połonin.
A wszystko co mogę dać:
Świat zaczaruję.
Niech nie dziękuje,
I Niech nie zapomni grać.
Tomasz Wrona
Wiersz
·
22 września 1999