Literatura

brawka dla wolnego świata (wiersz)

Doma

Dotyka mnie paradoks Wolnego Świata ,

Nie nagrodzonego , z powodu  wielkiej fikcji istnienia ,

Bolączka prób i błędów bez recepty na ich ominięcie ,

Ludzi rozkojarzonych ,  miewających brudne  wizje ,

Ponownego powstania Babilonu.

 

Dotyka mnie paradoks Wolnego Świata ,

Smutnych rodzin i telewizorów plujących ,

Trudnym szczęściem. Małych dziwek pękających ,

Z nadmiaru piękna o gotyckich rękach ,

No cóż może otworzą nam wrota do Pięknego Miasta.

 

Może Mao zejdzie ze zdjęcia i przyjdzie czas ,

By odnowić stare mogiły. Na razie jednak trudno powiedzieć , 

Jakie plany szykują burzliwe życia natrętnych kretynów , 

I  boli nowe przedsięwzięcie , i uderza brak wszystkiego ,

Co  niezbędne , a gotowość tego , co nie potrzebne.

  

 


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 7 maja 2009, 12:22
1) "Wolny Świat" zrobiłbym z małych liter. zbędnie naprowadzasz czytelnika.
2) "wielkiej fikcji istnienia" słaby epitet...bardzo prosto w tym wersie.
3) " brudne wizje" znowu wprost troszku za bardzo.
4)Druga jest fajna. Fajny ma klimat przez język. Tylko znowu te wielkie litery....
5) Trzecia możliwa, acz nie zaskakująca. Zakończenie można było przewidzieć.

Charakter wiersz dość jednoznaczny. To w tym przypadku dobrze. Widać, wylewające się pretensje, żal. Hmmm...Ty się Domi rozwiniesz. Z resztą ja znam Twoje wiersze i wiem, że ten nie jest popisowym numerem. Ja Ci daję wartościowy na zachętę.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 12 maja 2009, 10:41
Patos rzeką płynie. A za ostatnią strofkę plusik. Ale za mały, by poszło na pierwszą stronę. Czekam jednakowoż na następne.
estel
estel 13 maja 2009, 09:30
Niepotrzebne piszemy łącznie.
To taki protest song, który wymaga doszlifowania z każdej możliwej strony.
przysłano: 7 maja 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca