rośliny osłonięte od zimna mogą być uprawiane poza normalnym okresem wegetacji

Jarosław Jabrzemski



Audaces fortuna iuvat



od tego upału
uśmiech ci się zwarzył
nieśmiały
i kwaśny jest
jak śmietana narażona słońcu
palący

nie urągam

któż by się poważył
w takim klimacie
frymuśne majtki ściągać
dłonią przywykłą do gaci
sięgać poza granicę marzeń

ja się odważę

w szklarniowej atmosferze
wilgotność obrzydliwie duża
umówmy się
bliscy jak dziurki w serze
ementaler
ja zakwitnę różą
a ty nie sprzeciwisz się wcale
nie dopełnisz łzą

poważnym chrzęści szyja
moja niezmiennie giętka
warunki są

zakiełkowała kocimiętka
mruczenie odsłania pośladki
odważnym szczęście sprzyja

koci koci łapki
ele mele dutki

gospodarz nie taki malutki
i gospodyni nie garbata

kocham cię z gorąca
i będę
aż do końca
inspektowego świata
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski
Wiersz · 9 maja 2009
anonim
  • Justyna D. Barańska
    coś jak fortuna favet fortibus? moja ulubiona sentencja ;)

    co ty z tymi majtkami?

    · Zgłoś · 15 lat
  • Marcin Sierszyński
    Uważam, że zapisane bardziej poziomo, byłoby lepsze w czytaniu. I nie urągałoby to interpretacji. A teraz jest ok.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Jarosław Jabrzemski
    Le mur ; masz rację - chyba przesadnie ten tekst wydyszałem.
    Zadyszka płynności nie służy.
    Dziękuję.

    · Zgłoś · 15 lat