Wy

modliszqa

 maj

poszłaś na rynek
a miałyśmy iść na mrówki
krzywy kafel potem tir
zielone światło i mrok

dobrze że piasek
jest lżejszy od ziemi
dobrze że maki
lubią rosnąć na piasku

***
czerwiec

zawsze cię wyśmiewał
bo tylko tak umiał
wyznawać

a teraz
płacze łzami kroplówki
biorąc je za swoje

***
lipiec

obfitował w babie lato
srebrne przędze
oplątały  palce


doszedł
jak po nici ariadny
zamknął  kokon

modliszqa
modliszqa
Wiersz · 11 maja 2009
anonim
  • Jarosław Jabrzemski
    Zmieniłbym szyk w ostatniej:

    "doszedł
    jak po nici ariadny
    zamknął się kokon"

    · Zgłoś · 15 lat
  • modliszqa
    jak mi wytłumaczysz czemu to zmienie :)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Jarosław Jabrzemski
    Inwersja powinna czemuś służyć - tu nie widzę potrzeby zastosowania.
    W "lipcu" postawienie czasownika na końcu frazy burzy symetrię zapisu, nie koresponduje z zapisem powyżej.
    Po chwili namysłu proponuję:

    "doszedł
    jak po nici ariadny
    kokon się zamknął"

    · Zgłoś · 15 lat
  • modliszqa

    · Zgłoś · 15 lat
  • upsK
    przekrój przez poszczególne części roku - bardzo ciekawie uchwycony. dużo odniesień: do natury jak i do rzeczy codziennych. minimalizm w treści sprawia że wiersz trafia wprost do uczuć. bez zbędnych ozdobników, surowo. peel czuje co pisze. to smutny utwór o szerokim polu widzenia.

    "dobrze że piasek
    jest lżejszy od ziemi
    dobrze ze maki
    lubią rosnąć na piasku" - jak dla mnie najlepszy fragment.

    pozdrawiam.

    · Zgłoś · 15 lat
  • MajaK
    ..znam i bardzo lubię ten tekst.....smutek...ale i ciepła miłość w nim .......

    · Zgłoś · 15 lat
  • modliszqa
    dzięki piękne Upsik , Latte i Majus
    Jaruś - wybrałam wersję pierwszą z Twoich :D (oczywiście też dziękuję :) ) zastanawiam się nad "się" przed kokonem .....

    · Zgłoś · 15 lat
  • M.
    "dobrze ze maki" to ze/że jest tu celowe?

    Hmmm. Smutne, no.

    · Zgłoś · 15 lat
  • modliszqa
    że :D dzięki :)

    · Zgłoś · 15 lat
Usunięto 1 komentarz