Literatura

introit (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

ponowienie
jeszcze mi się jaskółka ożeni
i zostanie by wiosny wyczyniać
a jaszczurce spod drogich kamieni
będę szeptał Salve Regina

wiatr odmłodzi się o kilka liter
by nie huczeć nie trzeszczeć lecz śpiewać
bez zapyta jaśminu z zachwytem
jak tam pański zapach się miewa

maj przeskoczy zielenią za wrzesień
w listopadzie pomacha ogonem
wtedy jeleń wykrzyczy na lesie
pochwalony bądź pochwalony

zima będzie bo jak to bez zimy
białe kartki niezbędne w zeszycie
kiedyś wszyscy tu piękniej wrócimy
tylko trzeba przeczekać to życie

 


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 18 maja 2009, 17:46
Grzesiek wzruszyłeś mnie....ale jak przeczekać to życie...? Ty lepiej pisz wiersze a nie szeptaj Salve Regina...:(
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 18 maja 2009, 18:00
wiem że większości Salve Regina kojarzy się z pogrzebem,ale to nie tak!
królową witać można nie tylko na cmentarzu
Latte
Latte 18 maja 2009, 18:11
ech znikądzie!
Ir
Ir 18 maja 2009, 21:38
...no, odetchnęłam, że to nie o cmentarną chodziło :)
Jarosław Jabrzemski
Jeleń naleśnik?
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 19 maja 2009, 06:14
dziwi mnie pytanie panie Jarku,wszak myśliwi mawiają : zwierzyna na lesie
a jeszcze inni mawiają srający kot na puszczy...
balrog 19 maja 2009, 07:43
Grzegorzu, wszak wiadomo, iże specjalistą od regionalizmów jest Jary

"uwierzyć w wodzę
we własne dłonie"

no ja na Twoi miejscu nie podnosiłbym za głowę słowa
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 27 maja 2009, 21:21
Lirycznie. Można przepuścić.
electricdog
electricdog 27 maja 2009, 21:22
takoż i leci. za liryczność,frrr
przysłano: 18 maja 2009 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca