POWRÓT I - Stary Wariat

ejm2000

 


W dzień, jak dziś  - On sobie wisiał za oknem na łapach

jak zegar na ścianie, i cmokał wolniutko

 i skromnie – jego chrzęst słyszałam rzadko

noc pachniała dorodnie, tajemnicą i pytaniem o swój zapach

świat wyglądał jak migotliwa zabawka

a ja byłam lalką

***

z zielonego drzewka łowiono włosy aniołom

i w zastępstwie słów

widziałam rzeczy piękne

czułam rzeczy mądre

były takie duże, większe ode mnie

i miały własne oczy

i buzie, jak ogromne wiśnie

***

słońce to był taki owoc

o smaku koła

a chmury to policzki, podkrążone na obu czołach

wazon to magiczny garnek

a czołg – samochodzik z trąbą

lub gąsienica z garbem 

***

Z Trybuny Ludu taki śmieszny pan w okularach

przyglądał mi się poważnie

i ja go niezgrabnie szkicowałam

i nie  był nawet obrażony

na nos za duży, ciut wąskie ramiona

***

i było jeszcze tyle innych spraw, kwestii

dla których nazwy dzisiaj poznikały

zapomniałam ich kształty, i że miały piegi

i  nie wiem czy naprawdę kiedyś istaniały

***

świat wyglądał troszkę inaczej

cóż, byliśmy  mali

a on troszkę zgłupiał przez te lata

posunął się, postarzał i zdziwaczał



ejm2000
ejm2000
Wiersz · 19 maja 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Pierwszym odruchem było oderwanie się od długości, ale w miarę powściągliwości z pełnym czytanie, coraz bardziej mnie wspierał treścią. Zaczął trzymać i każdym słowem machać, że to jeszcze nie czas na zabawianie się wieczorną poetyką, bo mam Tu Poezję. To radość z czytania - i nic nie razi, to tak jakby i powtórzenia i wielość podobieństw była integralną częścią Wiersza i bez niego nie mogła istnieć. Ukłon dla pióra.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    jednym tchem:)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Michał Domagalski
    Również duży ukłon. Pozdrawiam...

    · Zgłoś · 15 lat
  • Latte
    Ukłon :)

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    mogę tylko zazdrościć.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Anna Nawrocka
    istaniały*
    mała literówka.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Marcin Sierszyński
    Podoba mi się to łącznie przeciwstawnych sobie przeżyć i obserwacyj. Działa na wyobraźnię.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    mmmmmmmmhm.

    · Zgłoś · 15 lat