Pielęgniarki

redsquare

E.

Widziałaś Go tej nocy? Nie, Ewo, widziałam
psa rasy husky. Takie uciekają z domów,
nocą ich wzrok zdaje się czerwonym światłem.

Mają Boga tej samej rasy co my: jest niewidoczny,
słucha, zamiast patrzeć i rejestrować w oczach
zbyt wyraźne więzy krwi.

Słyszałam wycie, jakby przyjmował
papierowy opłatek, który daję tobie:
ciało dojrzewa do reguł tego świata, żółknie.
Płonie w ustach, rozkazuje:

mów. Widziałaś?
Widziałam
psa rasy husky, wyobraziłam sobie,
że mógłby być naszym dzieckiem. Jednym
z bóstw które rodzą się i oddalają.

redsquare
redsquare
Wiersz · 27 maja 2009
anonim