Literatura

Urodziny (wiersz)

Tommy Gun

w dniu piętnastych urodzin nie piłem bełta pod papierosa

dobre zawsze przychodzi potem

jak szybowanie gdy wzlot cięższy od reszty

dziś dorosła acz nieautoryzowana rocznica piętnastych urodzin

mimo że oswoiłem lufę karabinu wyrzutów

i celne serie nie szarpią

to nikt mi nie powiedział do czego w tym wieku doszedł Jezus

pewnie dlatego że wszyscy mu pomagali

myśmy

pili wino z kanki galilejskiej

by poczuć wodę

dziś grono świętuje u-rodziny

może będzie czerwone wino

i spełnienia marzeń

choćby i raz w roku

 


niczego sobie 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 20 czerwca 2009, 11:29
cześć Tommy ;) a coś ty się tak rozluźnił, że aż tyle enterów wskoczyło?

bełt to rodzaj alkoholu? u mnie się na coś innego tak mówi... więc zabrzmiało baaardzo niesmacznie.
"cięższy od reszty" - to mi tak jakoś średniawo brzmi, strasznie ścina ten wers

"mimo że oswoiłem lufę karabinu wyrzutów
i celne serie nie szarpią
to nikt mi nie powiedział do czego w tym wieku doszedł Jezus" - coś tu jest nie tak, takie plątanie się jednak, takie rozwlekanie po drodze do puenty z Jezusem, bo można by tak:
mimo że oswoiłem lufę karabinu
wyrzuty szarpią seriami [i niby wychodzi na to że te szarpiące wyrzuty były wynikiem "mima", ale można by dodać tutaj "i"]
i nikt mi nie powiedział
do czego w tym wieku doszedł Jezus [rozbiłabym to na 2 wersy, bo tak pytanie będzie bardziej unaocznione;)]

pozdrawiam
Ir
Ir 22 czerwca 2009, 12:07
"dobre zawsze przychodzi potem

jak szybowanie gdy wzlot cięższy od reszty".....

...Tylko to...reszta , jak dla mnie średnia...choć przyznam nie tuzinkowa.
przysłano: 18 czerwca 2009 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca